Miten aion pudottaa kiloni terveellisesti ja maltillisesti, lihaksia varjellen ja läskiä polttaen?

Syöminen

Kirjoitan ylös kaiken, mitä suuhuni laitan. Ostin varta vasten ison A4-kokoisen kierrevihon, jossa jokaiselle päivälle on oma sivunsa. Sen lisäksi, että kirjoitan mitä söin, pyrin myös seuraamaan milloin söin. Tuntuu, että ateriointi rytmittyy jo sillä, että kirjoitan kaiken ylös. Helpompaa kirjoittaa aamiainen, lounas, päivällinen ja pari välipalaa, kuin että vähän väliä kirjoittaisi niitä "välipaloja".

Kaikkien ruoka-aineiden perään merkitsen syömäni kalorit. Kotona ruokaa laittaessa se on helppoa, kun voi punnita ja mitata kaikki ruoka-aineet, mutta aika hyvin mielestäni pystyy myös arvioimaan muualla syödyt ateriat. Käytän pääasiassa Fineliä kaloreiden tarkistamiseen, vielä en ole ihan niin pro-ravintotieteilijä, että kaiken muistaisin ulkoa.

Jonkin verran käytän siis myös matematiikkaa. Pyrin syömään 1200-1600kcal päivässä. En ole kovin tarkka tuosta, mutta noita kaloreita ylös merkitessä tulee jotenkin väkisinkin ynnättyä päässä yhteen ja mietittyä paljonko ja mitä tänään vielä voisi suuhunsa pistää. Jonkin mittarin mukaan peruskulutukseni on 2600kcal päivässä, joten syömällä tuon 1600kcal ja vain makaamalla kotona, tämän mukaan minun pitäisi laihtua puolesta kilosta kiloon viikossa.

Selvää on tietenkin se, että kaikki ylimääräiset herkut jätän arjesta pois. Karkit, pullat tai suklaa ei minun ongelmani varsinaisesti koskaan olekaan ollut. Toki nekin maistuvat, mutta ennemmin söisin suolaista ja ihan tavallista ruokaa. Edelleen sallin itselleni viikonloppuisin jotain epäterveellistäkin, mutta kohtuuden rajoissa ja vain yhtenä tai kahtena päivänä.

Mitä sitten syön? Yritän syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa. Jonkin verran pyrin vähä-/hyvähiilihydraattiseen ruokavalioon. Perunan, riisin, pasta, vaalean leivän vähennän minimiin ja tilalle syön paljon kasviksia ja hyvää lihaa, kalaa ja kanaa.

Juominen

Alkoholista en luovu. Mutta oluen/siiderin/lonkero tilalla juon punaviiniä tai viinapaukkuja (kossuvissy kelpaa mainiosti). Juomista tulleet kalorit merkkaan ylös niinikään, ja yritän sovittaa ne koko viikon yhteiseen kalorimäärään.

Liikunta

Näin kesällä liikuntamuodot ovat pääasiassa kävely ja pyöräily. Pyrin joka päivä käymään lenkillä, mutta en pidä huonona suorituksena lenkkiä esim. 5x viikossa. Kävelylenkkien kesto on ollut suunnilleen tunti, ja mielestäni se on ollut hyvä. Joskus voisi pidempäänkin tarpoa, mutta tuntuu että nuo lähilenkkipolut loppuvat kesken. Ehheh. No, täytyy varmaan vaan tutustua maastoon paremmin. Pyörälenkit ovat sitten vähän mitä sattuu. Ne ovat ennemminkin hyötyliikuntaa, kun pitää päästä paikasta A paikkaan B.

Lenkeillä käytän sykemittaria. Olen pyrkinyt pitämään sykkeen melko matalana, alle 130, jotta se rasva palaisi tehokkaimmin. En tiedä onko sillä todellisuudessa mitään merkitystä mikä sykkeeni on, niin kauan kun lenkkeily tuntuu mukavalta (mutta reippaalta). En ole vielä saanut asennettua koneelle sykemittariin liittyvää ohjelmaa, jolla voisi purkaa kaikki mittarin tiedot ja seurata tarkemmin omaa kehitystä. Voisi nimittäin olla mielenkiintoista katsoa, laskeeko esim. keskisyke ajan mittaan samaa lenkkiä tehtäessä.

Syksyn tultaessa aion aloittaa vesijuoksun. Ostan oman vyön ja käyn kerran pari viikossa läheisessä uimalassa juoksemassa. Ja jos vain saan itseni innostumaan, käytän hyväkseni samaisessa paikassa olevan kuntosalin. Koska haluan säilyttää lihakseni ja oikeastaan kyllä kasvattaa niitä. Toki nyt ensisijaista on pudottaa painoa, mutta pakkohan sitä on samalla kiinteyttää itseään.

Lisäapu

Tämä on itseasiassa todella oleellinen osa tätä projektia. Syön laihdutuslääkettä nimeltä Acomplia. Pillereitä on nyt kaksi viikkoa takana, mutta en ole juurikaan huomannut vaikutusta. Siksi en uskalla vielä pahemmin riemuita kyseisestä avusta, mutta kovasti toivon vaikutuksen vielä tulevan helpottaman mielihalujani. Raportoin tästäkin varmasti tarkemmin.

Seuranta

Toistaiseksi olen itse itseni kontrolloija. Ajattelin, että otan punnituspäiväksi perjantain, ettei mahdolliset viikonlopun turvotukset yms. näkyisi vaa'assa ;) Samoin olen ottanut mittanauhalla mittoja, sillä ne sentithän kertovat kiloja enemmän. En kuitenkaan usko ottavan tavaksi viikottaista mittausta, mutta varmasti mielenkiintoista seurata niitä senttejäkin pidemmällä aikavälillä.

Kaipaisin kyllä jonkun ulkopuolisen henkilön mukaan tähän projektiin. Ihanteellisinta olisi, että pelkän painokontrollin lisäksi saisin puhua ylipainoon ja laihduttamiseen liittyvistä ongelmistani jollekin, mutta toistaiseksi se taitaa olla unohdettu. Nyt minulla onneksi riittää motivaatiota ja olen innoissani kaikesta, mutta mitä sitten kun tulee suvantovaihe, jonka tuloa en hetkeäkään epäile. Noh, sieltä on sitten vain uudestaan noustava!

Tavoite toistaiseksi

Kilo per viikko saattaa olla tiukka tavoite, mutta sillä tahdilla marraskuun alkupuolella pitäisi saavuttaa kaksinumeroinen luku vaa'assa. Se olisi aivan täydellistä, mutta en aio masentua jos tahti ei ole aivan niin kova. Pääasia, että suunta on kuitenkin alaspäin.